Dag Gustavsen er en legende innen frisørfaget og fikk veldig velfortjent Hedersprisen 2023.
Dag Gustavsen er en legende innen frisørfaget og fikk veldig velfortjent Hedersprisen 2023.

Hedersmannen og inspiratoren

Dag Gustavsen fikk bransjens store anerkjennelse, Hedersprisen 2023, til stående applaus fra nærmere 800 mennesker på den store Prisfesten i Oslo tidligere i år. Han har i mange tiår vært en betydelig inspirator for folk som vil bli skikkelig gode i faget.  - Det å få en slik pris er en ære og en tilbakemelding for alt jeg har jobbet for, smiler han. 

Når man skal beskrive Dag Gustavsens innsats som trener, coach, konsulent og lærer så får mange en stor klump i halsen. Han har et stort hjerte for faget, og ikke minst for fagets utøvere. Det har blitt sagt at dette er tidenes mest velfortjente hederspris, men Dag har slett ikke tenkt å gi seg ennå.

 - Dette året har vært helt utrolig spennende. Den største overraskelsen var under Prisfesten, hvor jeg fikk Hedersprisen. Da Espen Sævold begynte å lese opp begrunnelsen følte jeg mye stemte på meg. Det å gå på podiet å ta imot prisen var utrolig stort øyeblikk. Normalt pleier jeg ikke å ha problemer med å holde takketaler, men her ble jeg helt satt ut. 

Bransjens hyllest. Det var emosjonelt da Dag Gustavsen entret scenen for å motta Hedersprisen 2023. 

En hjertesak

Opplæring både i skole og arbeidslivet har vært Dags hjertesak. 

 - Etter at jeg ved tre anledninger fikk hospitere ved Pivot Point skolen i Chicago, så jeg at dette systemet måtte inn i skolen. Sammen med Tone Braanen og Lise Lotte Hvalsbråten fikk vi sammen med forbundet, med generalsekretær Aksel Midstue i spissen, hjelp til å kjøre kurs og påvirke departementet til at dette skulle inn i skolene.  Det var et høydepunkt da vi fikk stadfestet at Pivot Point skulle inn i skolen, som det beste system som noen gang har vært utviklet.  Jeg er også veldig stolt av å ha fått lært å kjenne Pivot Point gründer Leo Passage privat.

 - Jeg har blant annet også jobbet som konsulent for Wella, Cutrin, ID Hair og forbundet, legger han til.


Konkurranser utvikler

 - Jeg har selv vært konkurransefrisør. I 1998 begynte jeg som trener, og har vært mye rundt med landslagene, men den gang som trener og motivator for de som kom fra distriktene.  Det begynte med WorldSkills. Mine største høydepunkter har vært to gullmedaljer i WorldSkills, og ikke minst en bronse som burde vært gull. Det har også vært stort med alle medaljene under NM, og ikke minst at vi har plukket medaljer I VM, både individuelt og som lag.

 - Jeg hadde aldri vært den frisør jeg er, dersom jeg ikke hadde begynt med konkurranser selv.  Det er med å forsterke formsans, kreativitet, nøyaktighet, effektivitet og fargedesign.  Jeg kan ikke helt forstå bedrifter som ikke satser på det i opplæringen.  De bør motivere sine ansatte til å delta på lokale konkurranser, for å gi de selvtillit til å delta i NM.  Det er enormt utviklende. Se på Leif Anders Øverland, som jeg har trent i 10 år, og hva han er i dag. Se på jentene fra Bentes Salong, som lærlinger deltok de i NM og VM på seniornivå. Gunn Mari Sørløkk det samme.


Satser videre

Dag Gustavsen elsker faget, og har ingen umiddelbare planer om å nyte en pensjonisttilværelse borte fra frisørmanesjen.

 - Hverdagen er hektisk. Jeg jobber enda med kunder som 74 åring, og motiverer og trener frisører til lokale konkurranser, samt at jeg får lov å være med å lede og bedømme lokale konkurranser. 

 - Nå ser jeg fram mot NM 2024, og ikke minst til VM i Paris. Det er så bra at NFVB satser på frisørkonkurranser og et landslag. Vi må få frisørbedriftene til å motivere sine ansatte til å komme til NM 2024. Det gir så mye, sier hedersmannen og hedersprisvinneren Dag Gustavsen.

- Jeg er veldig stolt og glad for Hedersprisen. Den tror jeg mine barn og barnebarn alltid vil huske meg for, smiler Dag Gustavsen.  - Livet har vært en drøm, så takk og lov for at jeg valgte å bli frisør i 1979, oppsummerer han. 

Hedersprisen 2023

Juryen uttaler: 

I kriteriene for prisen står det blant annet at - den/de som foreslåes må gjennom sitt virke og engasjement ha vært med på å løfte bransjen innenfor faglige områder, sette bransjen på kartet i media, eller på andre måter sørget for at det norske folk har fått et positivt syn på bransjen.   

Arbeidet kan være gjort lokalt, nasjonalt eller internasjonalt.  Uegennyttig arbeid for bransjen vektlegges. Arbeidet kan både ha foregått over et lengre tidsrom, eller at kandidaten har utmerket seg spesielt det siste året. Kandidaten kan sies å være en god ambassadør for både faget og bransjen. 

Årets prisvinner kan så absolutt sies å ha full dekning for alt dette. 

 

Dette er en person som gjennom hele sin karriere har hatt en genuin interesse for faget, alltid opptatt av å søke ny kunnskap - og ikke minst raust dele denne kunnskapen med andre.  

Noen mener årets hedersprisvinner er selve definisjonen på yrkesglede.  Med en smittende lidenskap har vedkommende vært lærer, konsulent, kursholder, dommer, veileder og trener i hele sin karriere.  

Han har tent en gnist i utallige lærlinger og frisørspirer, samtidig som han har skapt perfeksjon og nøyaktighet til de han har trent og jobbet med.  Han har ekstreme evner til å formidle og motivere.  

Som trener har han vært med på å skape mange store og stolte øyeblikk, ikke bare for utøvere, men for hele bransjen og nasjonen – sterkt medvirkende til skinnende medaljer i gull, sølv og bronse fra både WorldSkills og verdensmesterskap, senest fra VM i Paris i fjor. 

Han en legende innen frisørfaget. 

 

Vinner av Hedersprisen 2023 er… Dag Gustavsen! 


 

Hedersprisen 2024 - hvem fortjener den?
Send inn ditt forslag innen 25. januar 2024. 

Tilbake
ANNET INNHOLD